Tips van een barista

De perfecte Créma

Een mooie Créma is een streling voor het oog en verhoogt het genot. Het oog wil ook wat. Maar hoe maak je een perfecte Créma? Ook hier speelt de boon een belangrijke rol. Voor een bestendige en luchtige Créma is het belangrijk dat het olieaandeel zo klein mogelijk is. Daarom hebben veel espressomengsels vaak een bepaald aandeel Robusta-bonen aangezien die een kleiner aandeel koffieolie hebben dan de Arabica-bonen. Goed om te weten: goed gereinigde en niet-vettige koppen dragen bij tot meer bestendigheid van de Créma.

Het perfecte melkschuim

Naast de Créma is natuurlijk ook het melkschuim een van de grote geheimen van een uitstekende barista. Hierbij spelen drie variabelen een cruciale rol:

De samenstelling van de melk

Voor een los, romig schuim is een volle melk met hoog vet- en eiwitgehalte geschikt. Wie een vast en compact schuim wenst, gebruikt beter een vetarme melk.

De temperatuur van de melk

Hier is een heel specifieke grens belangrijk: 60 °C. Vanaf deze temperatuur vallen de proteïnestructuren in de melk en dus ook het schuim uit elkaar. In principe kun je het zo onthouden: vetrijke melk bij lauwwarme temperaturen schuimen en vetarme melk koel schuimen. Zo zal de melk het beste smaken.

Het juiste gereedschap

Het schuim kan met de meest uiteenlopende apparaten worden gemaakt. De echte barista gebruikt de stoominrichting van de professionele machine. Voor thuis of op het werk zijn natuurlijk de ingebouwde melkopschuimers in de automaten geschikt aangezien die het opschuimen zo eenvoudig en snel mogelijk maken.

Hier schuimt de melk met geluk


Wij maken je een latteartiest: op ons YouTube-kanaal vind je allerlei video's over koffie- en lattekunst. Imitatie aanbevolen. Je kunt ons ook jouw resultaten sturen via Facebook. We zijn nieuwsgierig en wensen jou een gelukkig schuim.

De rol van het water

Vooral de waterhardheid (de mate van mineralisering) heeft een sterke invloed op de smaak van de koffie. Water met een hoge hardheid is in principe niet slecht aangezien het veel mineralen bevat. Dat brengt echter ook een nadeel met zich mee. Deze mineralen veranderen enerzijds de smaak van de koffie en zetten zich anderzijds af in de machine. Als je in een omgeving met hard water woont, raden wij aan om een waterfilter te gebruiken (bijv. onze CLARIS filter voor vers water). Zo smaakt de koffie heel natuurlijk en worden noch in de machine noch in de koffie onesthetische mineraallagen afgezet.

De juiste maalgraad

Ongeacht of je een professionele machine, espressomachine, French Press of automaat gebruikt, de maalgraad is essentieel. Daarbij bestaat jammer genoeg geen standaardoplossing. In het ideale geval probeer je de verschillende maalgraden zelf uit en optimaliseer je ze tot de koffie perfect bij jouw smaak (en de boon) past. Als de koffie waterig en zurig is, moet je de bonen fijner malen. Als de koffie daarentegen te sterk en bitter smaakt, moet je de bonen grover malen. Vuistregel: hoe langer de koffie met het water in contact komt en meer contact heeft met het oppervlak (fijn gemalen), hoe sterker de koffie wordt. Afhankelijk van het gebruikte apparaat kan de maalgraad heel eenvoudig worden aangepast. Bij automaten vindt je de regelaar meestal in het bonenreservoir.

coffee
MIJN NIVONA-
DEALER ZOEKEN