Eerste hulp


Als je het juiste antwoord hier niet kunt terugvinden, helpt onze centrale service je natuurlijk graag verder. Sommige vragen over jouw apparaat worden ook in de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat beantwoord. Die kun je hier downloaden.

De koffie loopt slechts druppelgewijs uit de uitloop van mijn NIVONA waardoor de koffiebereiding zeer lang duurt. Wat kan hier de oorzaak van zijn?
Waarschijnlijk is de koffie te fijn gemalen. Stel de maalgraad grover in (let op: de maalgraad alleen bij een draaiende molen verstellen!). Bij de koffiebereiding via het poederdeksel moet je erop letten dat je geen te fijn gemalen koffiepoeder gebruikt.

Bij gebruik van mijn NIVONA SPUMATORE wordt de melk niet meer opgeschuimd, maar alleen nog warm. Wat kan ik verbeteren?
Reinig het opschuimhulpmiddel SPUMATORE grondig (in gedemonteerde toestand) door de overeenkomstige aanwijzingen in de gebruiksaanwijzing te volgen. Belangrijk hierbij is evt. het verwijderen van vastklevende melkresten, vooral in de bovenste aanzuigklep van de SPUMATORE. Let op een regelmatige reiniging en daarbij op het gebruik van koud water (om het vastkleven door eiwit in de melk te vermijden).

Uit welk materiaal bestaat het koffiemaalwerk bij NIVONA-apparaten?
Het maalwerk bestaat uit gehard staal en is een hoogwaardig kegelmaalwerk.

Is het normaal dat na elke koffieafname een beetje water in de restwaterbak loopt en water in de opvangbak aanwezig is?
Ja, dat is normaal. Na elke koffieafname worden het restwater uit de drab en de overdruk bij de koffiebereiding in de vorm van water door de binnenkant van het apparaat naar de opvangbak geleid.

Moet een espressoautomaat gereinigd en ontkalkt worden?
Ja, want alleen een goed gereinigde en ontkalkte espressomachine zorgt voor het hoogste koffiegenot. Let hier op de aanwijzingen op de display van jouw automaat en de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat.

Welke ontkalker is geschikt om automaten te ontkalken?
Gebruik de Premium vloeibare ontkalker of traditionele, indien mogelijk vloeibare, ontkalker voor koffieautomaten. Ontkalk nooit met citroenzuur, azijn of mierenzuur aangezien dit de dichtingsringen binnenin het apparaat vernietigt.

Hoe kan ik de sterkte van de koffie instellen?
Bij de voorbereiding kun je om te beginnen met de drukknop kiezen tussen milde, normale of sterke koffie (hier wordt de gemalen hoeveelheid ingesteld tussen 7 en 11 g koffie per kop). De maalgraad moet in de middelste zone worden ingesteld. Vervolgens moet een espresso of een koffie worden geproefd. Als de espresso te sterk of te flauw is, moet de maalhoeveelheid overeenkomstig worden gewijzigd (bijv. bij te sterke koffie moet normaal of mild worden ingesteld en bij te flauwe koffie moet meer koffie en dus normaal of sterk worden gekozen). Na deze instelling kan de fijne instelling via de maalgraad worden gestart (opgelet: de maalgraad alleen bij een draaiende molen verstellen). Voor een intensievere smaak, zoals voor een espresso, moet je de maalgraad nu langzaam verkleinen. Voor mildere koffie moet die grover worden ingesteld. Dit kun je doen tot je het optimale resultaat voor jouw smaak hebt bereikt.

Kan ik de watertank van mijn NIVONA-automaat ook met mineraalwater vullen om zo kalk te vermijden?
Nee, dat wordt afgeraden aangezien in mineraalwater mineralen, calcium en magnesium aanwezig zijn die tot kalkvorming kunnen leiden. In plaats daarvan raden wij aan om zuiver leidingwater te gebruiken en regelmatig te ontkalken. Het gebruik van een CLARIS filter voor vers water kan evt. ook helpen.

Ondanks reeds leeggemaakte bakjes geeft mijn automaat nog altijd “Lekbak legen“ aan. Waaraan ligt dat?
Achteraan de lekbak zijn 2 metalen contacten aanwezig. De tussenruimte moet absoluut proper en droog zijn. Zorg er ook voor dat de tegenstukken in de apparaatbehuizing droog en proper zijn.
coffee
MIJN NIVONA-
DEALER ZOEKEN